Показать сокращенную информацию
Аб значнасці аргіназы печані і клетак Купфера ў працэсах дэтаксікацыі і фарміраванні тырэтоіднага статусу ў пацукоў пры хранічнай этанолавай інтаксікацыі
dc.contributor.author | Лабанава, В. В. | |
dc.contributor.author | Вісмант, Ф. І. | |
dc.date.accessioned | 2019-02-07T07:12:13Z | |
dc.date.available | 2019-02-07T07:12:13Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://rep.bsmu.by/handle/BSMU/23038 | |
dc.description | Лабанава, В. В. Аб значнасці аргіназы печані і клетак Купфера ў працэсах дэтаксікацыі і фарміраванні тырэтоіднага статусу ў пацукоў пры хранічнай этанолавай інтаксікацыі / В. В. Лабанава, Ф. І. Вісмант // Медицинский журнал. - 2019. - № 1. - С. 68-72. - Библиогр.: с. 72 (9 назв.). | ru_RU |
dc.description.abstract | Сучасная медыцына стаіць перад праблемай няўхільнага росту алкагольнай паталогіі – паталогіі, якая прыводзіць да скарачэння працягласці жыцця і адмоўна адбіваецца на стане здароўя. Улічваючы той факт, што захворванне і смяротнасць пры сістэматычным ужыванні алкагольных напояў злучана з таксічным уплывам этанолу на найважнейшыя ўнутраныя органы чалавека і, у першую чаргу, на печань, актыўнасць аргіназы і клетак Купфера якой маюць важнае значэнне ў працэсах дэтаксікацыі і жыццядзейнасці ў норме і паталогіі, мэтай даследавання было высвятленне значнасці аргіназы печані і клетак Купфера ў працэсах дэтаксікацыі і фарміраванні тырэоіднага статусу ў пацукоў пры хранічнай этанолавай інтаксікацыі. У доследах на пацуках усталявана, што дзеянне ў арганізме жывёл як інгібітару клетак Купфера гадалінію хларыду, гэтак і блакатара NO-сінтазы метылавага эфіру NG-нітра-L-аргініну аслабляе, а інгібітару аргіназы N ω -гідроксі-нор-L-аргініну пагаршае развіццё характэрных змяненняў дэтаксікацыйнай функцыі печані, узроўня трыёдтыраніну ў крыві і тэмпературы цела пры хранічнай этанолавай інтаксікацыі. Такім чынам, актыўнасць аргіназы печані і клетак Купфера абумоўліваюць выяўленасць працэсаў дэтаксікацыі і фарміравання тырэоіднага статусу ва ўмовах хранічнай алкагалізацыі, што мае значэнне ў патагенезе хранічнай этанолавай інтаксікацыі. | ru_RU |
dc.language.iso | ru | ru_RU |
dc.subject | Печень | ru_RU |
dc.subject | Аргиназа | ru_RU |
dc.subject | Купферовы клетки | ru_RU |
dc.subject | Алкогольная интоксикация | ru_RU |
dc.subject | Этанол | ru_RU |
dc.subject | Крысы | ru_RU |
dc.title | Аб значнасці аргіназы печані і клетак Купфера ў працэсах дэтаксікацыі і фарміраванні тырэтоіднага статусу ў пацукоў пры хранічнай этанолавай інтаксікацыі | ru_RU |
dc.type | Article | ru_RU |