Show simple item record

Intestinal microflora of normotensive patients with visceral obesity

dc.contributor.authorСухоцкая, Е. А.
dc.contributor.authorМалиновская, Ю. В.
dc.contributor.authorСемижон, П. А.
dc.contributor.authorЧерневская, М. В.
dc.contributor.authorБельская, М. И.
dc.contributor.authorПавлова, О. С.
dc.date.accessioned2025-01-29T11:25:51Z
dc.date.available2025-01-29T11:25:51Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://rep.bsmu.by/handle/BSMU/45921
dc.descriptionКишечная микрофлора нормотензивных пациентов с висцеральным ожирением / Е. А. Сухоцкая, Ю. В. Малиновская, П. А. Семижон [и др.] // Неотложная кардиология и кардиоваскулярные риски. – 2024. – Т. 8, № 2. – С. 2282-2286. https://doi.org/10.51922/2616-633X.2024.8.2.2282.ru_RU
dc.description.abstractПолучены изменения количественного состава определенных представителей кишечной микрофлоры, характерные для нормотензивных пациентов с висцеральным ожирением в сравнении с нормотензивными пациентами без висцерального ожирения – снижение пула комменсальных бактерий Faecalibacterium spp. (10,51 ± 1,13 vs. 9,5 ± 1,14, p = 0,020), Lactobacillus spp. (9,17 ± 1,74 vs. 8,00 ± 2,52, p = 0,025), Bacteroides spp. (9,02 ± 0,76 vs. 8,46 ± 0,47, p = 0,027), Fusobacterium spp. (13,4 ± 1,01 vs. 12,03 ± 0,92, p < 0,001), Bifidobacterium spp. (7,31 ± 1,16 vs. 5,95 ± 1,82, p = 0,028) соответственно. Количественное содержание представителей условно-патогенной микрофлоры кишечника Streprococcus spp. (6,31 ± 0,79 vs. 5,87 ± 0,78, p = 0,032) и Staphylococcus spp. (6,67 ± 1,23 vs. 5,98 ± 0,98, p = 0,036) было увеличено у пациентов с висцеральным ожирением в сравнении с группой пациентов без висцерального ожирения.ru_RU
dc.description.abstractWe obtained changed readings in the quantitative composition of certain representatives of the intestinal microflora characteristic of normotensive patients with visceral obesity in comparison with normotensive patients without visceral obesity. They included a decreased pool of commensal bacteria Faecalibacterium spp. (10.51 ± 1.13 vs. 9.5 ± 1.14, p = 0.020), Lactobacillus spp. (9.17 ± 1.74 vs. 8.00 ± 2.52, p = 0.025), Bacteroides spp. (9.02 ± 0.76 vs. 8.46 ± 0.47, p = 0.027), Fusobacterium spp. (13.4 ± 1.01 vs. 12.03 ± 0.92, p < 0,001), Bifidobacterium spp. (7.31 ± 1.16 vs. 5.95 ± 1.82, p = 0.028) respectively. Quantitative content of representatives of opportunistic intestinal microflora Streprococcus spp. (6.31 ± 0.79 vs. 5.87 ± 0.78, p = 0.032) and Staphylococcus spp. (6.67 ± 1.23 vs. 5.98 ± 0.98, p = 0.036) was increased in patients with visceral obesity compared to the group of patients without visceral obesity.
dc.language.isoruru_RU
dc.publisherБГМУru_RU
dc.titleКишечная микрофлора нормотензивных пациентов с висцеральным ожирениемru_RU
dc.titleIntestinal microflora of normotensive patients with visceral obesity
dc.typeArticleru_RU


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record