Репозиторий БГМУ
    • русский
    • English
  • English 
    • русский
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Научное наследие БГМУ
  • Научные публикации ученых БГМУ. 2024
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Научное наследие БГМУ
  • Научные публикации ученых БГМУ. 2024
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Сравнительный анализ компонентного состава растений рода Lamium методом высокоэффективной жидкостной хроматографии

Comparative analysis of the component composition of plants of genus Lamium by high performance liquid chromatography method

Thumbnail
View/Open
55-65.pdf (492.3Kb)
Date
2024
Author
Терлецкая, В. А.
Лукашов, Р. И.
Metadata
Show full item record

Abstract

В данном исследовании проведен сравнительный анализ качественного и количественного состава водных извлечений из яснотки белой и яснотки пурпурной, полученных при различной температуре и времени экстракции, методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. В извлечениях идентифицированы гидроксикоричные кислоты: хлорогеновая, кофейная, флавоноиды: рутин, кемпферол-3-глюкопиранозид, фенилпропаноид вербаскозид. В извлечениях из яснотки пурпурной дополнительно обнаружены антоцианы. Содержание хлорогеновой кислоты в воздушно-сухом сырье яснотки белой и яснотки пурпурной составило в среднем 0,15 и 0,45%, кофейной кислоты – 0,17 и 0,02%, вербаскозида – 0,09 и 0,08%, рутина – 0,14 и 0,41% соответственно. В яснотке пурпурной обнаружено повышенное содержание хлорогеновой кислоты и рутина, в яснотке белой – кофейной кислоты, содержание вербаскозида статистически значимо не различалось. Оптимальные параметры экстракции водой суммы идентифицированных соединений: температура экстракции 100 °С (кипящая водяная баня), время экстракции 15 мин с последующим настаиванием при комнатной температуре 45 мин (соответствует режиму настаивания – настой), соотношение сырья и воды 1 : 100.
 
In this study a comparative analysis of qualitative and quantitative composition of aqueous extracts from L. album and L. purpureum obtained at different temperature and extraction time by high-performance liquid chromatography was carried out. Hydroxycinnamic acids: chlorogenic acid, caffeic acid, flavonoids: rutin, kaempferol-3-glucopyranoside, phenylpropanoid verbascoside were identified in the extracts. Anthocyanins were additionally detected in the extracts from the L. purpureum. The content of chlorogenic acid in air-dried raw material of L. album and L. purpureum made on the average 0.15 and 0.45%, of caffeic acid – 0.17 and 0.02%, of verbascoside – 0.09 and 0.08%, of rutin – 0.14 and 0.41%, respectively. Increased content of chlorogenic acid and rutin was found in L. purpureum, caffeic acid – in L. album, the content of verbascoside did not statistically differ significantly. Optimal parameters of extraction with water of the identified compounds summarized: extraction temperature 100 °C (boiling water bath), extraction time 15 min followed by further infusion at room temperature 45 min (corresponds to the extraction mode - infusion), the ratio of raw materials and water made 1 to 100.
 

Description

Терлецкая, В. А. Сравнительный анализ компонентного состава растений рода Lamium методом высокоэффективной жидкостной хроматографии / В. А. Терлецкая, Р. И. Лукашов // Вестник фармации. – 2024. – № 4 (106). – С. 55–65.
URI
https://rep.bsmu.by/handle/BSMU/49236
Collections
  • Научные публикации ученых БГМУ. 2024 [1970]

Белорусский государственный медицинский университет | Библиотека БГМУ | Contact Us
 

 

ISSN 2521-6562 online

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Индексация

Google ScholarOpenDOARROAD ISSNrepositories.webometrics.info

Белорусский государственный медицинский университет | Библиотека БГМУ | Contact Us